HOMENEWS1/18 DATABASESUPPLIERSMY COLLECTIONPICTURESGUESTBOOKE-MAIL
LINKSWALLPAPERSVIDEOFERRARI STORY60 ANNIVERSARY
 
     
 

FERRARI STORY
Dutch story about the history of Ferrari.

   
     
Ferrari ... een Mythe
 

  

   De geschiedenis van 'La Ferry', zoals Enzo Ferrari zijn levenswerk altijd noemde, is nauw verweven met het leven, de visie en de dromen van zijn schepper.

   Enzo Anselmo Ferrari wordt op 18 februari 1898 in een buitenwijk van de Italiaanse stad Modena geboren. Zijn passie voor auto's en racerij ontstaan al vroeg. Hij verwezenlijkt vrij snel één van zijn dromen door testrijder te worden bij de Turijnse chassisbouwer C.M.N. Bij dat bedrijf krijgt Enzo de mogelijkheid zich als coureur te bewijzen. In 1919 rijdt hij zijn eerste race, achter het stuur van een C.A.M. 15/20. Hij wordt vierde. Een jaar later wordt hij tweede in de beroemde Targa Florio, met een 6-liter Alfa Romeo 40/60. Dat is het begin van een twintigjarige verbintenis met het Milanese automerk. Eerst als testrijder, later als fabrieksrijder. Het levert hem de titel 'commendatore' op, vanwege zijn bijdrage aan de nationale sport.

    

   De basis voor Ferrari wordt gelegd op 16 november 1929, met de oprichting van Scuderia Ferrari, een vereniging die de autosportbelangen van haar leden behartigt. Scuderia groeit uit tot de race-divisie van Alfa Romeo. Enzo is daar als testrijder, coureur en 'race director' actief.

    

   In 1939 verlaat hij Alfa Romeo om zijn droom van een eigen renstal te verwezenlijken. Omdat hij vier jaar lang de naam Ferrari niet mag gebruiken, begint Enzo onder de naam Auto Avio Costruzione. In 1943 richt hij in Maranello een fabriekje op. Aanvankelijk worden daar alleen slijpmachines gebouwd, want de autoracerij ligt door de oorlog stil. Direct na de oorlog wordt onder de nieuwe bedrijfsnaam Ferrari begonnen met de ontwikkeling van de eerste eigen auto, de Ferrari 125 S. Deze debuteert in 1947. Het is een racewagen voor het circuit en de openbare weg, met een V12-motor van slechts 1500cc. De eerste race-overwinning laat niet lang op zich wachten en wordt het begin van een lange reeks triomfen.

    
     Ferrari 125 S

 

Overwinningen in straatraces als de Mille Miglia en Targa Floria, in lange-afstandsraces zoals op Le Mans en in de Formule 1, waar Ferrari sinds 1951 meer overwinningen behaalt dan elk ander team, vestigen Ferrari's naam.

   Vanaf het begin bouwt Ferrari race-auto's die ook voor de openbare weg geschikt zijn. Bij geen ander automerk is daardoor het verschil tussen race-auto's en productiewagens zo klein. Iets dat veel liefhebbers tot de verbeelding spreekt. Legendarische auto's als de 250 Testa Rossa uit 1957 en de 250GTO uit 1962,

   
    Ferrari 250 GTO

maar ook recentere modellen als de 512BB uit 1977 en de F40 uit 1988, profiteren direct van innovaties in de autosport.

   Een persoonlijk drama maken Enzo en zijn vrouw mee wanneer hun zoon Dino in 1956 overlijdt. Enzo realiseert zich daardoor ook dat zijn bedrijf een krachtige zakenpartner nodig heeft om te kunnen voortbestaan. Dat leidt er toe, dat Fiat in 1969 een belang van 50% in Ferrari neemt. Enzo sluit zich daarna steeds meer af van de buiten-wereld. In het jaar dat met de F40 het veertigjarig bestaan van Ferrari als autofabrikant wordt gevierd, op 14 augustus 1988, overlijdt Enzo Ferrari op negentigjarige leeftijd.

   

Onder zijn leiding heeft het merk dan meer dan 5000 overwinningen en 25 wereldtitels behaald. Datzelfde jaar verhoogt de Fiat Group haar aandeel in Ferrari, tot 90% (inmiddels is dat teruggezakt tot 56%). Tien procent is nog altijd in handen van de familie Ferrari.

   Enzo laat een gezonde en moderne onderneming achter, met geavenceerde ontwikkelingsfaciliteiten, een eigen Formule 1 windtunnel en een eigen testbaan 'Fiorano'. De fabriek, waar vrijwel elk onderdeel zelf wordt gemaakt, levert elk jaar een beperkt aantal auto's af, zodat de exclusiviteit gewaarborgd blijft. Zowel in 2002 als in 2003 werden er ruim 4200 Ferrari's en respectievelijk 3300 en 2839 Maserati's verkocht, een automerk dat Fiat eind negentiger jaren bij Ferrari onderbracht.

   De 'chief executive officer' van Ferrari was tot voor kort Luca di Montezemolo.

   

 

Hij volgde medio 2004 de aan kanker overleden Umberto Agnelli op als 'chairman' (president commissaris) van de Fiat Group. Sindsdien is hij ook 'chairman of the board' van Ferrari. Di Montezemolo en zijn opvolger bij Ferrari, Sergio Marchionne, zien ongekende mogelijkheden om het merk Ferrari te exploiteren, onder andere via Ferrariwinkels en Ferrarihotels. Michael Schumacher, die voor het Italiaanse automerk in de Formule 1 menig succes boekte, opende in april 2002 de eerste Ferrari Store.

    

Die is te vinden in Maranello, recht tegenover de ingang van de Ferrarifabriek en dichtbij het testcircuit Fiorano. Ferrarihotels zijn er inmiddels ook.

   Met deze nieuwe koers, uitgezet door Di Montezemolo, kwam er een vierde peiler onder Ferrari. De eerste is de productie van sportauto's, de tweede de Formule 1-racerij en de derde is het eerdergenoemde automerk Maserati. Di Montezemolo, een voormalig rallyrijder die als marketingman bij Fiat en Cinzano werkte, kwam in 1993 bij Ferrari. Het bedrijf was na de dood van Enzo Ferrari het spoor een beetje bijster. Di Montezemolo bracht het elan snel terug. Hij lanceerde een reeks modellen, waaronder de Ferrari 550 Maranello.

    
     Ferrari 550 Maranello

   In 2001 dreigde Di Montezemolo voor Ferrari en de Fiat Group verloren te gaan. Hij kreeg een aanbod van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om als minister van Industrie tot zijn regering toe te treden. Di Montezemolo overwoog serieus daarop in te gaan, maar de toenmalige Fiatbaas Agnelli haalde hem over te blijven. Het aanbod maakte veel emoties los bij Ferrari. Meer dan 400 van de 2000 werknemers stuurden hun topman een brief of een e-mail waarin ze hem vroegen te blijven! Door alle successen van Ferrari is Luca di Montezemolo zo ongeveer een nationale held geworden in Italië. Bovendien is Ferrari weer het meest succesvolle team in de Formule 1, de meest bekeken sport ter wereld. Met dank aan Michael Schumacher, de best betaalde sportman ter wereld.

    

  In 2007 vierde Ferrari haar 60e verjaardag met een grote festiviteit van 21 tot en met 24 juni in Maranello, Italië.
Daar was de finish van een 'estafetterace' over vijf continenten waarbij de deelnemers een astafettestokje doorgaven, gebosseleerd met de symbolen van de zestig belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het bedrijf...   lees meer

   
Bron: Beurs & Financiën, februari 2005   
-
 

Mail webmaster    DCPixels startpage    Add DCPixels to favourites    Print page

 

DCPixels has no association with Ferrari S.p.A.
Webdesign, graphics and photomaterial by DCPixels, the Netherlands
Copyright © 2006-2013